czwartek, 31 marca 2016

Sałatka z brokułem i fetą





Sałatka z brokułem i fetą
1 brokuł
pół opakowania sera feta 
ok. 2 garści ziaren słonecznika

Sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku 


Do małej miseczki dodać jogurt naturalny, majonez oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos wymieszać i odstawić na bok.  Do garnka wlać wodę, dodać sól do smaku i zagotować. Wrzucić różyczki brokułu i gotować, aż brokuł zmięknie (uważać, aby go nie rozgotować). Gotowy brokuł przecedzić na durszlaku i pozostawić do ostygnięcia. Na małym gazie rozgrzać patelnie najlepiej teflonową lub ceramiczną. Dodać słonecznik i prażyć go bez użycia oleju często mieszając. Należy uważać aby go nie przypalić. Gotowy słonecznik odstawić na bok.

Do półmiska dodać lekko rozdrobniony widelcem brokuł, następnie ser feta pokrojony w kostkę, całość polać sosem czosnkowym i na koniec posypać prażonym słonecznikiem. Można też wszystko wymieszać i nakładać taką pastę na kanapki. 

1 komentarz: