sobota, 2 stycznia 2016

Rolada z indyka



Taka rolada jest to wspaniała alternatywa dla wędlin ze sklepu napakowanych chemią. Zachęcam Was do robienia własnych wędlin w domu, nie zajmuje to dużo czasu, a jest dużo, dużo smaczniejsza. 


Rolada z indyka

1 kg filetu z indyka
500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. karczek, szynka)
papryka, liść laurowy, ziele angielskie
czosnek
pieprz i sól
olej
grube nici 

Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce robimy marynatę: papryka, sól, pieprz i olej. Jeśli filet z indyka jest gruby można go rozciąć, ale nie do końca, żeby nie powstały nam dwie połówki. Smarujemy z dwóch stron marynatą. Do środka wkładamy mięso mielone i zwijamy jak roladę. Obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, na roladzie układamy 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe i ząbek czosnku. Najlepiej piec dopiero na drugi dzień. Piec w 200 stopniach, około godzinę.


mój pomocnik :-)


1 komentarz:

  1. Rolada wygląda wspaniale ale pies wymiata po prostu, super zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń