niedziela, 27 grudnia 2015

Ciastka orzeszki


Ciastka orzeszki to jeden ze smaków dzieciństwa. Zawsze trzeba było się naprosić żeby mama je zrobiła bo niestety jest z nimi dość dużo pracy. Moja forma jest już bardzo stara, ale bez problemu można taką kupić w internecie. Zapraszam do wypróbowania!



Orzeszki
1/2 kg mąki
1/2 szklanki śmietany
1 kostka margaryny (w temp. pokojowej)
2  żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki octu

Wszystkie składniki razem zagnieść. 
Formować małe kuleczki i ułożyć w formie bardzo dobrze rozgrzanej. Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Krem
2 jajka + 1 żółtko
300 g masła
8 łyżek cukru pudru
olejek waniliowy, arakowy i rumowy
2 łyżki spirytusu

Jaja sparzyć gorącą wodą.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości ze spirytusem (lepiej się utrze). W drugiej misie ubić białka na sztywno, dodać żółtka i dalej chwile ubijać. Ubite jajka dodać do utartego masła i dalej ucierać. Dodać po 1 kropli każdego z olejków.
Gotowy krem nakładać do upieczonych skorup orzeszków. 

Tak naprawdę nadzienie do orzeszków możecie zrobić takie na jakie tylko macie ochotę :-)






10 komentarzy:

  1. uwielbiam te orzeszki , pamiętam je z czasów jak byłam malutka :DE niestety nigdy nie wiedziałam ja je zrobić .Teraz już wiem ! Dzieki wielkie na pewno wypróbuje przepis :)
    zapraszam do siebie !

    OdpowiedzUsuń
  2. musze sobie zakupic taka foremke!

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda... smak dzieciństwa :) Marzę o nich i marzę. Może wreszcie w tym roku? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zamówiłam foremke. Będą na niedzielę orzeszki! Dzięki za przepis. Wykorzystam. 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego i koniecznie daj znac jak wyszły! :)

      Usuń
  5. Mam pytanie czy maszynkę jest do piekarnika czy można ja użyć na palnik elektryczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maszynke uzywam na palniku gazowym, mysle ze bez problemu mozna tez na elektrycznym

      Usuń
  6. czy one się pieką z dziurkami w środku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są połówki orzeszków. Smaży się je w specjalnej formie widocznej na zdjęciu. W taka połówkę wkłada się krem i przykrywa druga połówka ;)

      Usuń
  7. Kupiłam elektryczny opiekacz do orzeszków, za jednym razem 24 połówki :)
    Nareszcie je mam, zastanawiam się nad słoną odsłoną orzeszków z innym farszem, tylko jakim??

    OdpowiedzUsuń